Barion Pixel

Szétnyílt hasizom torna: A titkos fegyver a gyors és hatékony regenerációért

Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg várandós vagy, vagy már átéltél egy terhességet, és szétnyílt hasizom torna iránt érdeklődsz.

A jó hír, hogy a cikkben mindent elárulok a szétnyílt hasizomról és arról, hogyan segíthet a szétnyílt hasizom torna a regenerálódásban és a megelőzésben.

(A szétnyílt hasizom torna programhoz kattints ide.)

1. A szétnyílt hasizom jelentése és kialakulása

A szétnyílt hasizom, más néven diastasis recti, akkor alakul ki, amikor a hasizmok – pontosabban a rectus abdominis izmok – közötti kötőszövet, a linea alba, megnyúlik és elvékonyodik.

Ez a folyamat a hasizmok szétválásához vezet, és gyakran a terhesség alatt vagy után következik be, amikor a növekvő méh nyomást gyakorol a hasfalra.

A szétnyílt hasizom kialakulásának okai között szerepelhet például az életkor, a többszörös terhesség, vagy az erős hasi nyomás növekedése. Ráadásul a terhesség alatt a szervezet termel egy hormont, a relaxint, amely lazítja a kötőszöveteket, így a hasizmok szétválása könnyebben bekövetkezhet.

A szétnyílt hasizom nemcsak esztétikai problémát jelenthet, de a hasi szervek támogatásának csökkenése miatt hát- és hasfájdalmat is okozhat.

2. A szétnyílt hasizom torna (kismama torna) jelentősége és előnyei

Most pedig térjünk rá a kismama torna szerepére ebben a kérdésben! Az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás – beleértve a kismama tornát is – fontos a terhesség alatti jó közérzet és a szülés utáni felépülés szempontjából. A kismama torna előnyei közé tartoznak például az erősebb izmok, a jobb egyensúly és a stressz csökkentése is.

Ami a szétnyílt hasizomot illeti, a kismama torna elősegítheti a hasizmok erősítését és a szétnyílás megelőzését vagy minimalizálását. Tehát a torna pozitív hatással van a regenerálódásra, mivel segít helyreállítani a hasizmok erősségét és tónusát.

Amennyiben szakember vezetését követve végzed a gyakorlatokat, akkor a terhesség alatt és után is elősegítheti a szétnyílt hasizom regenerálódását.

3. A szétnyílt hasizom torna gyakorlatai

A megfelelő gyakorlatok kiválasztása és végrehajtása kulcsfontosságú a szétnyílt hasizom kezelésében, íme néhány példa:

  • Mély hasi légzés: Helyezkedj el kényelmesen, és lélegezz mélyen, miközben összehúzod a hasizmaidat. Ismételd meg 10-15 alkalommal.
  • Ferde hasizom gyakorlatok: A ferde hasizmok erősítése segít a szétnyílt hasizom kezelésében. Próbáld ki a biciklizést fekvő helyzetben vagy az oldalsó plank gyakorlatot.
  • Pelvic tilt: Feküdj a hátadon, térded behajlítva, talpad a földön. Húzd fel a medencédet, miközben összehúzod a hasizmaidat. Tartsd a pozíciót néhány másodpercig, majd engedd vissza. Ismételd meg 10-15 alkalommal.

Fontos, hogy az említett gyakorlatok csak példák, NEM helyettesítik a szakember bevonását, nincsenek részletesen kifejtve a gyakorlatok!

Szakember bevonása vagy egy szuper kismama torna program követése nélkül egyedül NE végezz semmilyen hasonló torna gyakorlatot, mert nem biztonságos!

Amennyiben szeretnéd otthonról kényelmesen és biztonságosan megelőzni vagy kezelni a szétnyílt hasizmot, akkor ide kattintva nézd meg az online programjaimat.