Barion Pixel

Edzés terhesség alatt: mit szabad és mit nem? Útmutató kismamáknak

Lakatos Zsanett

frissítve: 2 hete | 9 perc olvasás

A várandósság alatt sokan teszitek fel az alábbi kérdéseket:

„Szabad-e tornázni, edzeni a terhesség alatt?”, „Milyen sportokat kerüljek el, mit végezhetek?”, ”Mire figyeljek, ha várandósan szeretnék mozogni?”

Ebben a cikkben részletesen megválaszolom ezeket a kérdéseket és útmutatást kapsz, hogy biztonságosan mozoghass ebben az áldott időszakban.

1. Miért fontos a mozgás terhesség alatt?

A várandósság alatt tested olyan változásokon megy keresztül, amelyek nélkülözhetetlenné teszik az edzést a terhesség alatt.

Egyrészt megnő a kismama testsúlya, eltolódi ka súlyontja ami hát-derék és aélhasi fáhdalmakat okozhat. Nagy a terhelés a gerincet, megváltozi ka testtartása is. Ezzel kezdeni kell valamitz.

A várandósság alatt a gátizmok igénybe vannak véve, ezért a megfelelő mozgással erősíteni kell.

A kismamáknak számos kihívással kel lszemesülni, ilyen a stressz, szorongás. A megfelelően kiválasztott mozgásforma csökkenti a streeszt, boldogsághormonokat termel.

A kismamák elfáradnak, enerváltak. A mozgástól energikusabb lesz.Stressz inkontinencia, vizellettattási probléma. Sok nőnek ilyen gondja van, a megfelelően kiválasztott edzésmódszerrel csökkenthetjük.


A megfelelően kiválasztott mozgásforma nem csak a szülésre készíthet fel, de támogatja a szülés utáni regenerációt, illetve segít a terhesség alatti, gyakran kellemetlen tünetek kezelésében is.

 

A mozgás és az edzés rendkívül fontosak a terhesség alatt, mivel számos jótékony hatása van az anyára és a babára. A mozgásforma függően változhatnak az előnyei, de itt van néhány általános előny, amelyeket az edzés a terhesség során nyújthat:

 

Összefoglalva: A terhesség alatt végzett edzésnek számtalan jótékony hatása van mind a kismamára, mind pedig a babára. Azonban fontos kiemelni, hogy:

Mindjárt rá is térünk a várandósság alatt biztonsággal végezhető mozgásformákra, előtte azonban gyorsan tekintsük át, hogy mennyit sportolhatunk a terhesség alatt.

3. Mennyit sportolhatunk terhesség alatt?

Minden terhesség egyedi, ezért a sportolás formája és mennyisége függ az egészségi állapotodtól, a terhességed aktuális szakaszától, valamint a már meglévő edzettségi szintedtől.

Azonban a legtöbb szakértő azt javasolja, hogy:

Az American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) szerint, ha már rendszeresen sportoltál a terhesség előtt, valószínűleg biztonságosan folytathatod a legtöbb aktivitást a terhesség alatt is, feltéve, hogy jól érzed magad.

A „közepes intenzitás” azt jelenti, hogy beszélgetni tudsz edzés közben, de nem tudsz énekelni.

 Az edzés legyen kényelmes, de adhat egy kis kihívást. Ha túl könnyűnek érzed, növeld a tempót vagy az erősséget. Ha túl nehéznek érzed, csökkentsd az intenzitást.

4. Biztonságos és javasolt tevékenységek a terhesség alatt

Most már tudod, hogy terhesség nem jelenti azt, hogy fel kell adnod a mozgást. Sokféle edzésformát végezhetsz, amik a saját és a babád egészségére is jótékonyan hatnak.

Ahogy látod több mozgásforma közül is választhatsz, amennyiben a terhesség alatt szeretnél mozogni. Azonban mindezek közül is kiemelkedik a kismama torna, mely speciálisan a várandós nők igényeire szabva lett kialakítva.

A későbbiekben még bővebben szót ejtek a kismama tornáról, előtte azonban röviden tekintsük át az orvosi konzultáció fontosságát a terhesség alatti edzés tekintetében.

5. Orvosi konzultáció fontossága

Bár a mozgás és az edzés terhesség alatt számos előnnyel jár, mindig lényeges az orvosod jóváhagyása.

Az orvos tudja figyelembe venni az egészségi állapotodat, a terhesség előrehaladását, és egyéb, a terhességedre hatással lévő tényezőket.

És ne feledd: ha bármilyen szokatlan tünetet észlelsz edzés közben vagy után, azonnal hagyd abba és fordulj orvoshoz.
 
A terhesség alatti edzésnek mindig a te és a babád egészségének megőrzése kell, hogy legyen az elsődleges célja.

6. Ellenjavallatok (kontraindikációk), amikor nem tornázhatsz

Az edzés terhesség alatt nagyszerű módja a fizikai állapot fenntartásának és a szülésre való felkészülésnek, de vannak helyzetek, amikor jobb, ha kerülöd a mozgást. Íme néhány ilyen eset:

Ha orvosi okod van rá: Az orvosod tanácsolhatja, hogy kerüld az edzést, ha bizonyos egészségügyi problémád van, mint például a placenta previa, a méhen belüli növekedési retardáció, vagy ha korábban már volt koraszülésed.

Ha fájdalmaid vannak: A fájdalom a test jele arra, hogy valami nem stimmel. Ha edzés közben vagy után fájdalmat érzel, például a hasadban, a hátadban, vagy ha lázad van, hagyd abba az edzést és azonnal fordulj orvoshoz.

Ha vérzésed van: Bármilyen terhesség alatti vérzés komoly ok arra, hogy azonnal orvoshoz fordulj. Ha edzés közben vagy után vérzést tapasztalsz, azonnal hagyd abba a mozgást és konzultálj az orvosoddal.

Ha szédülsz vagy ájulásra hajlamos vagy: Ha szédülést, fejfájást, szívdobogást vagy légszomjat tapasztalsz edzés közben, azonnal hagyd abba és pihenj.

Ez csak néhány példa volt, mikor érdemes kerülni az edzést terhesség alatt. Kérlek, hogy mindig hallgass a tested jelzéseire, és konzultálj orvosoddal, ha kétségeid vannak.

7. Milyen sportokat érdemes kerülni a terhesség alatt?

Bizonyos sportok és tevékenységek kockázatot jelenthetnek a terhesség alatt, éppen ezért ezeket kerülni kell. Például:

Hasprés és hasonló gyakorlatok: A terhesség alatt ugyanúgy lehet, sőt kell erősíteni a törzsizmokat! Mivel szükség van az erős törzsre, hogy stabilan tartsa a gerincet és segítse az erőkifejtést a mindennapi mozdulatok során, ahogy nő a pocak.

Azonban a kismama torna során kerüljük az olyan gyakorlatokat, amelyek a törzs hajlításával járnak (hasprés, felülések) és túl nagy nyomást gyakorolhatnak a hasizmokra és a medencére.

Vízi sportok, amelyeknél fennáll a fuldoklás veszélye: például a búvárkodás. Ezek kockázatot jelenthetnek mind a magzat, mind az anya számára, mivel a balesetek esélye nagyobb, és a váratlan erőhatások vagy a nagy nyomásváltozások károsíthatják a magzatot.

Kontakt sportok: Kerüld a kontakt sportokat, mint a foci, kosárlabda, rögbi vagy boksz. Ezekben a sportokban nagyobb a sérülés kockázata, ami károsíthatja a magzatot.

Lovaglás, síelés, gördeszkázás, kerékpározás: Bár ezek a sportok általában biztonságosak, a terhesség alatt növekszik a sérülés kockázata, mivel a test súlypontja megváltozik, ami befolyásolja az egyensúlyérzékedet. A bukások, esések komoly sérüléseket okozhatnak.

Egyéb: szélsőséges klíma körülmények mellett végzendő mozgásformák pl: hot jóga, hot pilates, illetve 1800 méter tengerszint felett történő fizikai aktivitás.

8. Kismama torna: a legjobb választás a terhesség alatt

Ahogy fentebb is írtam többféle mozgásforma közül is választhatsz, amennyiben a terhesség alatt szeretnél mozogni.

Azonban mindezek közül kiemelkedik a kismama torna (más néven terhes torna, várandós torna).

A kismama tornát kifejezetten terhes nők számára tervezték, és olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek számos jótékony hatást fejtenek ki az anyára és a babára is.

A kismama torna számos előnnyel jár, köztük a jobb általános közérzet, a növekvő energiaszint, a jobb alvásminőség és a stressz csökkentése

9. Összefoglalás

Ebben a cikkben megvizsgáltuk, hogyan segítheti az edzés a kismamákat a testi és lelki változásokban, és hogyan készítheti fel őket a szülésre és a szülés utáni időszakra.

Megnéztük, milyen tevékenységeket lehet végezni, mire kell figyelni, és mikor érdemes pihenőt tartani. Kiemeltük a kismama torna fontosságát, mint a legbiztonságosabb és leghatékonyabb mozgásforma a terhesség alatt.

 

Ha segítségre van szükséged és szeretnél otthonról, mindkettőtök egészségéért tenni, akkor nézd meg online programjaim:

Ezek a programok segítenek felkészíteni a tested a változásokra, a szülésre és a szülés utáni időszakra.

Az online programok lehetővé teszik, hogy a saját ütemedben, otthonod kényelmében végezhesd a gyakorlatokat.

Amennyiben bármilyen kérdésed van, csak írj nekem egy e-mailt az info@kismamapercek.hu címre és segítek.