Barion Pixel

Derékfájás terhesség alatt? Titkos fegyver a fájdalom ellen

Lakatos Zsanett

frissítve: 1 hónapja | 4 perc olvasás

A várandósság varázslatos utazás, ám gyakran olyan nehézségekkel szembesülünk, mint a derékfájás terhesség alatt.

A probléma rengeteg nőt érint, nem vagy egyedül, és szerencsére van is megoldás!

A cikkből megtudod a terhesség alatti hát-és derékfájdalom okait, illetve bemutatom, mit kell tenned a fájdalom megszüntetése érdekében.

derékfájás-várandósság-alatt-optimized

1. Mikor és miért alakul ki a derékfájás terhesség alatt?

Ebben az időszakban a szervezetedben zajló változások számos okból okozhatnak fájdalmat a derekadban. Néhány példa:

Súlygyarapodás: a várandósság során átlagosan 10-15 kilogrammot hízol. Ez a többletsúly a gerincoszlopra nehezedik, amely gyakran derékfájdalmat okoz.

A testtartás megváltozik: a terhesség során a súlypont eltolódik, ami észrevétlenül a testtartás megváltozásához vezethet. Ez a változás fokozza a terhelést a gerincoszlopon, ami további fájdalmat okozhat.

Hormonális változások: a relaxin nevű hormon miatt a has- és a medence izmai megnyúlnak, támogatva a pocak növekedését és a szülést. Azonban a relaxin csökkenti az ízületek stabilitását, ami fájdalomhoz vezet.

Stressz: a stressz izomfeszülést okozhat, ami hosszú távon görcsös derékfájdalomhoz vezethet.

Összefoglalva:

2. A terhességi alatti derékfájás kezelése

A derékfájás kezelésére számos módszer létezik, de a legtöbbjük csak ideiglenes megoldást nyújt.

Ilyen például a fájdalomcsillapítók szedése, amit csak orvosi felügyelet mellett ajánlott végezni. A meleg borogatások és a pihenés is segíthetnek, de csak rövid ideig.

A masszázs is jó lehet, de nem mindenki számára elérhető vagy kényelmes megoldás.

A jóga és a meditáció szintén jó módszerek lehetnek a derékfájás kezelésére, de ezek gyakorlása időt és gyakorlatot igényel.

3. Kismama torna: titkos fegyver a derékfájás ellen

A fent említett módszerekkel szemben a kismama torna hosszú távú megoldást kínál a hát és a derék területét érintő kellemetlen panaszokra.

A torna olyan speciálisan összeállított elemeket tartalmaz, amely a szülés előtt és a szülés után is biztonsággal végezhetők.

Ráadásul ez a mozgásforma nemcsak a derékfájást enyhíti, hanem számos más előnyt is kínálnak, például:

  • Enyhül a szülési fájdalom
  • Gyorsabb felépülés a szülés után
  • Jobb általános egészségi állapot és jó közérzet
  • Vizelettartási nehézség csökken
  • Javul a testtartás és az egyensúly
  • Testsúly és hízás kontroll

4. Hogyan enyhíti a kellemetlen panaszokat?

A torna speciálisan a terhes nők számára van létrehozva, hogy segítsenek a derékfájás és egyéb panaszok enyhítésében, valamint hogy felkészítsenek a szülésre és a szülés utáni időszakra.

Ide tartoznak a különböző erősítő és nyújtó gyakorlatok, amelyek célja a has- és hátizmok erősítése és a testtartás javítása.

Has-és hátizmok erősítése:

Az enyhe vagy erős derékfájás gyakran a has- és hátizmok gyengeségéből adódik. A terhesség során a hasizmok megnyúlnak és gyengülnek, ami extra terhet ró a hátizmokra és a gerincre. Ez a túlterhelés gyakran derékfájást okoz.

A gyakorlatok célja a has- és hátizmok erősítése, hogy jobban megtartsák a gerincet, csökkentve a terhelést, mely máskülönben kellemetlen panaszokhoz vezetne.

Például, a hasizmok erősítésére szolgáló gyakorlatok, mint a „bird dog” gyakorlat, segítenek abban, hogy a hasizmok megerősödjenek, és képesek legyenek támogatni a növekvő pocakot.

Légzőgyakorlatok:

A légzés az egyik legfontosabb eszközünk a fájdalom kezelésében, így a légzőgyakorlatok elsajátítása különösen hasznos a panaszok enyhítésében és a szülés során.

A légzőgyakorlatok oly módon csökkentik a hát-és derékfájdalmakat, hogy ellazítják a testet és az elmét, ami csökkenti az izomfeszültséget és a kellemetlen panaszokat.

Továbbá a légzőtorna erősítheti a törzsizmokat és támogatja a gerinc stabilitását, így csillapítva a fájdalmat.

Végül a torna (például TVA légzés) csökkenti a stresszt és javítja az általános közérzetet is, mely szintén értékes hozadéka.

Szeretnéd Te is kipróbálni? Készítettem egy ingyenes videót, melyben megtanítalak a egy szuper légzőtorna gyakorlat, mellyel gyorsan és egyszerűen csillapíthatod a panaszokat.

5. NE kísérletezz egyedül, kérd szakember segítségét!

A terhestorna nagyszerű módszer a várandósság alatti tünetek kezelésére, de csak szakképzett személy segítségével végezd.

Ha a várandósság alatt nem megfelelő technikával végzed a gyakorlatokat, akkor a gerinc vagy az izmok károsodhatnak, ami még nagyobb fájdalmat és komplikációt okozhat.

Emellett a test hormonális változásokon megy keresztül, amelyek befolyásolják az ízületek és izmok rugalmasságát.

Ha nem szakszerűen végzed a gyakorlatokat, az könnyen vezethet izomhúzódáshoz vagy egyéb sérüléshez

Kismama programok online, szakember vezetésével

Most már tudod, hogy szaktudás nélkül nem érdemes kísérletezni.

Szerencsére a szakember által összeállított kismama torna segítségével könnyen kezelheted terhesség alatt jelentkező derékfájást!

Ráadásul a nemcsak a derékfájást enyhítheted vele, hanem felkészíti a tested a változásra, a szülésre és a szülés utáni időszakra.

A speciális gyakorlatok segítségével javíthatod az életed minőségét, csökkentheted a fájdalmat, és élvezheted a terhesség minden pillanatát!

Ha segítségre van szükséged és szeretnél otthonról, mindkettőtök egészségéért tenni, akkor nézd meg online programjaim:

Ne hagyd, hogy a derékfájás megkeserítse a terhességedet. Válaszd a Kismamapercek programokat, és élvezd a terhesség minden pillanatát!